Ένα φανταστικό αδιέξοδο

Σε ολόκληρη την “ταινία” της μέχρι ιστορίας μας, σχεδόν κάθε σκηνή, ήταν πλαισιωμένη μέσα από φαινομενικά “αδιέξοδα”.

Η φύση του αδιεξόδου, τροφοδοτείται από μια κατάσταση ανασφαλειών και κινδυνολογιών που ο καθένας μας μπορεί να καλλιεργήσει κάθε λεπτό που περνάει, μέσα από τις σκέψεις του.

Τότε είναι που ουσιαστικά δομείται μια κατάσταση, κατά την οποία οποιαδήποτε σκέψη και ενέργεια παράγεται, φαινομενικά μοιάζει σαν άτοπη και αδιάφορη προς την αποτελεσματικότητα των αλλαγών που μπορεί να προσφέρει.

Πολεμικό, εγκεφαλικό, πνευματικό, βιοποριστικό, ηθικό, θρησκευτικό, προσωπικό, πολιτικό είναι μερικά μόνο από τα πλαίσια, που μπορούν να πληγούν από ένα αδιέξοδο.

Κάθε γενιά που είτε προηγήθηκε, είτε θα επακολουθήσει της δική μας, είχε πάντοτε ένα “τέλος που σαν στόχο της είχε να το μετατρέψει σε αφετηρία”.

Κάθε ανθρώπινο πνεύμα ανά την εποχή, καλείτο μέσα από το έργο του να συμβάλλει όχι μόνο στην αναβάθμιση της καθημερινότητας του, αλλά στον ορισμό μια ιδέας ή ενός οράματος, που για να μπορέσει να υλοποιηθεί, θα αναγκάσει τον/την κάθε εμπλεκόμενο/η να αφιερώσει εκεί, τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο του.

Αυτοί αποτελούν τους στρατιώτες του χθες, του σήμερα και του αύριο, και δεν διακρίνονται από κάποια στολή, ούτε από κάποιο είδος οπλοφορίας.

Ξεχωρίζουν ωστόσο μέσα από μια λάμψη ταπεινότητας και πληρότητας, που πηγάζει από μια ελπίδα.

Μια ελπίδα σε κάτι φανταστικό, αλλά απόλυτα εφαρμόσιμο για τον άνθρωπο…την ευτυχία.

Ο σκοπός της “αποστολής” τους, είναι να “εμπνέουν” στους γύρω τους, ένα είδος υπενθύμισης που πηγάζει μέσα από την καλλιέργεια ενός πιο λεπτοφυούς και “αόρατου” πεδίου, τα αποτελέσματα του όποιου είναι αποτελεσματικότερα και περισσότερο αναγκαία, από ότι μέχρι σήμερα επιλέξαμε να επενδύσουμε. 

Το “ιστορικότερο” αδιέξοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το σήμερα, ζητά από εσένα και εμένα, να υπερασπιστούμε όχι τα κεκτημένα μας, αλλά την αληθινή και γνήσια ποιότητα μας ως άνθρωποι.

Εκεί βρίσκεται η ουσία μας, στην αναγνώριση ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι πλήρης, όχι για τις ανάγκες μιας απάντησης σε «αιώνια» ερωτήματα, αλλά σαν ολόψυχη απάντηση απέναντι στο μεγαλείο της μοναδικότητας του.

Για πρώτη φορά, παρέχεται σε όλους μας η δυνατότητα, να γίνουμε “ήρωες”, σε ένα πεδίο μάχης, που λέγεται καθημερινότητα.

Εκεί που οι ανάγκες είναι ζωτικότερης σημασίας στην υπεράσπιση αυτού του μετώπου, από οποιοδήποτε άλλο μαίνεται στον πλανήτη.

Εκεί που μεταξύ μας, έμμεσα ή άμεσα, πυροβολούμε ή προστατεύουμε ό ένας τον άλλο.

Εκεί που ενώ δεν έχουμε να “φάμε”, φροντίζουμε τους “άγνωστους” γύρω μας.

Εκεί που ολόκληρος ο πλανήτης, μέσα από τις πράξεις και σκέψεις μας, θυμίζει αναγέννηση ή μεσαίωνα.

Κάθε πολιτισμός και κάθε εποχή, αποκτά τον ορισμό και τη φήμη τους, ανάλογα με τα επιτεύγματα τους.

Καθώς η δική μας εποχή, καθημερινά συντάσσει τον ορισμό της, βασιζόμενη πάνω στα επιτεύγματα μας, ίσως η καθημερινότητα της δράσης του καθενός μας, να “τολμήσει” για πρώτη φορά, να παραδοθεί άνευ όρων στη μεγαλειότητα της ανθρώπινης ψυχής, που δεν έχει ανάγκη από σήματα, δόγματα και θρησκείες, γιατί από μόνη της υπηρετεί το ύψιστο…εκείνο της αγάπης.

Ας κάνουμε επιτέλους τον κόσμο μας, όπως του αρμόζει…

Ας κάνουμε επιτέλους τον κόσμο μας, φανταστικό…

Ίσως τότε να αντιληφθούμε, το όσο σπουδαίοι ήταν «εκείνοι» του παρελθόντος, άλλο τόσο σπουδαίοι είμαστε και εμείς.

Ίσως τότε να αποδεχτούμε, ότι η ιστορία εξαρτάται από εμάς για να γραφτεί.

Ίσως το αδιέξοδο, είναι η αφορμή για να εκδηλωθεί η μεγαλοπρέπεια της ανθρώπινης ψυχής που υπάρχει αιώνια μέσα στο είδος μας.

Ίσως η ανθρωπότητα να χρειάζεται απλά από εμάς, να της πούμε να προχωρήσει και ότι εμείς είμαστε δίπλα της, σαν να είναι ένα μικρό παιδί που για λίγο «κουράστηκε».

Ως άνθρωποι, ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όλο τον πλανήτη και τους κατοίκους του, σαν την δική μας οικογένεια μας και το δικό μας σπίτι.

Άλλωστε όλοι σε μια οικογένεια, μοιάζουν.

Όλοι μας φοράμε σάρκα!

Καλώς όρισες σε μια φανταστική εκδοχή του κόσμου σου…την καλύτερη.

Yorgos Pantazonas

Ας γράψουμε όλοι μαζί μια παγκόσμια ιστορία πνευματικού ακτιβισμού, ας γίνουμε όλοι μας δημιουργοί μιας πραγματικότητας που θα είναι ικανή να τιμήσει τους προγόνους μας και μελλοντικά να στεγάσει την καλύτερη εκδοχή μας...τις επόμενες γενιές.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.