Ένα φανταστικό πιστεύω

Σε κάθε χρονική περίοδο της μέχρι τώρα ιστορίας, ο άνθρωπος βρισκόταν μόνιμα αντιμέτωπος με προκλήσεις.

Οι καλλιτέχνες μέσα από την ανάγκη επίλυσης “τεχνικών” θεμάτων,  οδήγησαν στην δημιουργία νέων «ισμών», οι επιστήμονες με την ολοένα και αυξανόμενη  χαρτογράφηση νέων πληροφοριών και γνώσεων ξεπέρασαν «αδιέξοδα»προς όφελος του ανθρώπου και όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι, με το να ξεπερνούμε τόσο τους προσωπικούς, όσο και τους κληρονομικούς μας περιορισμούς, διευρύνοντας όσο είναι δυνατόν περισσότερο τη συνολική εικόνα, γύρω από τον άνθρωπο.

Επί μονίμου βάσεως, σε όλη την ιστορία, κάθε άνθρωπος “πολεμά”, διεκδικεί και επιζητά την εξέλιξη του, καλούμενος να οικειοποιηθεί κάποιες αξίες-αρχές, πάνω στις οποίες θα τοποθετηθεί η αυθεντική-πραγματική του ταυτότητα.

Τα πιστεύω του.

Σε μια υποθετική εκδοχή που ο καθένας από εμάς, καλούταν να ντυθεί με τα πιστεύω του, έχουμε πραγματικά αναλογιστεί ποτέ μας, ποιο είναι αυτό που πραγματικά θα μας αντιπροσώπευε?

Σε μια ρεαλιστική εκδοχή που ο καθένας από εμάς, καλείται να χαράξει-δημιουργήσει τη σύγχρονη ιστορία του 2016 προς το 2017, έχει αφιερώσει ένα μόνο λεπτό από τις 24 ώρες της ημέρας (έστω και το Σαβ/κο), προκειμένου να αναλογιστεί το δικό του πιστεύω? Τη λέξη, την εικόνα, το χρώμα, την αίσθηση ή καλύτερα την έννοια που περικλείει ο όρος της λέξης και με την οποία ταυτίζεται?

Πως αυτός μέσα από τον ίδιο του τον εαυτό του, μπορεί να τη κάνει να “φωνάξει” λιγότερο ετυμολογικά και περισσότερο ανθρώπινα, χρωματίζοντας τη ψυχικά?

Πόσο σπουδαίοι άνθρωποι υπάρχουν γύρω μας και είναι διαθέσιμοι να μας βοηθήσουν, αλλά εμείς αποφεύγουμε ή διαρκώς αναβάλλουμε?

Πόσοι σπουδαίοι σε δυνατότητες είμαστε εμείς οι ίδιοι, αλλά εθελοτυφλούμε, επικαλούμενοι την δύναμη της αναβλητικότητας?

Νέα εποχή σημαίνει, ανάγκη για νέα πιστεύω!

Πιστεύω, που είναι ικανά να αναμετρηθούν με την αιωνιότητα,

Πιστεύω που δεν ζητούν προσωπική ικανοποίηση, αλλά συλλογική ανύψωση,

Πιστεύω που είναι ικανά να τιμήσουν την ανθρώπινη σάρκα, μέσα από την αποδοχή της ευθύνης του να δημιουργείς όχι μόνο μέσα από τις πράξεις, αλλά και από τις ίδιες τις σκέψεις σου,

Πιστεύω που δεν αναζητούν κατανόηση, αλλά μόνο πίστη,

Πιστεύω που δεν είναι mantras, ατάκες ή προσευχές, αλλά ο τρόπος ζωής-ο ίδιος ο άνθρωπος,

Πιστεύω που αν πραγματικά επιλέξεις να τιμήσεις το είδος σου, θα τα “φορέσεις” ακόμη και με το τίμημα της ίδιας σου της ζωής, ελπίζοντας να το παραδόσεις σε μια υπέροχη εκδοχή του εαυτού σου…τα παιδιά σου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η πρόκληση που καλούμαστε να υπερβούμε, είναι να πείσουμε τους εαυτούς μας, ότι αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, είναι το σθένος προκειμένου να αποκαλέσουμε τους εαυτούς μας δημιουργούς της λαμπρότερης περιόδου στη μέχρι τώρα ιστορία.

Για πρώτη φορά, έχουμε διαθέσιμη μπροστά μας την επιλογή να αφήσουμε πίσω τους πολέμους, την πείνα, την δυστυχία και την εκμετάλευση, στοχεύοντας σε μια άλλη σφαίρα θεώρησης και αντίληψης, την υποδειγματικότητα.

Για πρώτη φορά, είμαστε ικανοί να χτίσουμε και να ζήσουμε τον παράδεισο στη Γη, χωρίς όρους για απαγορευμένα δέντρα.

Για πρώτη φορά καλούμαστε όχι να σκεφτούμε, αλλά να αγκαλιάσουμε το φαινομενικά και ρεαλιστικά αδύνατο, όχι από καπρίτσιο ή από εγωισμό, αλλά από το καθαρά ανθρώπινο δικαίωμα, που πληρώθηκε με αίμα, βία, απειλές και σκοτάδι, εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια.

Όλοι οι μέχρι τώρα πρόγονοι μας, κατάφεραν έστω και λαβωμένοι να σταθούν όρθιοι απέναντι στις δυσκολίες και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Ας επιλέξουμε να γίνουμε συνεχιστές, θέτοντας το πήχη ψηλότερα από τις προσδοκίες των προγόνων, στο ύψος που απαιτείται για τις γενεές που ήρθαν και θα έρθουν.

Τολμώντας κάτι που φαινομενικά μας ξεπερνά, διαμορφώνουμε την εικόνα μιας ανθρωπότητας, που δικαιωματικά μας ανήκει από την ώρα που γεννηθήκαμε, και δεν είναι άλλη εκείνη που ο άνθρωπος οικειοποιείται ολόκληρο το εύρος των πραγματικών δυνατοτήτων του.

Τότε που το φανταστικό, θα είναι απόλυτα ρεαλιστικό και πλήρως βιωματικό.

Τότε που θα αναγνωρίσουμε πόσο τυχεροί είμαστε όσοι ζούμε τώρα εδώ.

Τότε που τα πιστεύω, θα αποτυπώνονται ή θα εξηγούνται αρτιότερα, μέσα από μια από τη φωτογραφία του καθενός μας, που την υπηρετεί.

Όχι τότε…αλλά τώρα, αυτή ακριβώς τη στιγμή.

Όποιος και αν είσαι εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, ο χρόνος σου είναι πολυτιμότερος από όσο νομίζεις, όχι για εσένα αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Καλώς όρισες σε μια φανταστική εκδοχή του εαυτού σου…την καλύτερη.

Yorgos Pantazonas

Ας γράψουμε όλοι μαζί μια παγκόσμια ιστορία πνευματικού ακτιβισμού, ας γίνουμε όλοι μας δημιουργοί μιας πραγματικότητας που θα είναι ικανή να τιμήσει τους προγόνους μας και μελλοντικά να στεγάσει την καλύτερη εκδοχή μας...τις επόμενες γενιές.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.