Μια φανταστική επανάσταση

Κοιμόμαστε και ξυπνάμε με μια ιδέα για ένα κόσμο φανταστικό.

Τίποτε άλλο, τίποτε περισσότερο, απλά αυτό.

Μπορείς άραγε να οραματιστείς κάτι μεγαλύτερο?  Κάτι πιο ευγενές ή καλύτερα κάτι πιο μεγαλειώδες και ανθρώπινο?

Αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μια σκέψη που σε ξεπερνά, διακατέχεσαι στιγμιαία από μια εντονότατη αίσθηση ανικανότητας και φόβου.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που βιώνεις αυτή τη διαδικασία, γεγονός που σου δίνει την ώθηση του να συνεχίσεις.

Αποφασίζεις για πρώτη φορά, να (απο)δεχτείς τον εαυτό σου όχι μόνο ικανό και άξιο, αλλά υπεύθυνο για την εφαρμογή της υλοποίησης του παραπάνω οράματος.

Ένα είδος επαναστάτη, αλλά όχι ενάντια σε τάξη, κόμματα, ανθρώπους, συμφέροντα και κανόνες.

Αυτού του είδους οι επαναστάτες, δεν αρμόζουν πια στην εποχή που διανύουμε και που ακολουθεί.

Οι ποιότητες των σύγχρονων επαναστατών, έχουν περισσότερο σθένος από ότι οι παλαιότεροι, όχι κάποιας μεγαλύτερης ικανότητας ή ιδιαίτερης δύναμης, αλλά εξαιτίας της αντίληψης και της συνειδητότητας τους.

Επιλέγουν να στραφούν απέναντι στον εαυτό τους, τις συνήθειες τους και σε οτιδήποτε  πάνω τους δεν πληροί τις προϋποθέσεις, προκειμένου να διαμορφώσουν μια νέα κλίμακα ευρύτερης πνευματικής και συμφεροντολογικής αντίληψης, σε σχέση με το αντίστοιχο μοντέλο που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν, στοχεύοντας μόνο στο προσωπικό όφελος.

Είναι το σημείο που το ατομικό κέρδος, δεν συσχετίζεται απλά αλλά ταυτίζεται με το αντίστοιχο συλλογικό.

Μια σκέψη μπορεί άραγε να έχει τόση μεγάλο αντίκτυπο τόσο στη δική του ζωή, όσο και την οικουμενική?

Πως όμως να αρχίσει? Τι μπορεί να κάνει για πλεύσει προς αυτή την κατεύθυνση?

Σκέφτηκε τους αρχαίους σοφούς, αλλά δεν μπορούσε να βοηθηθεί γιατί οι ανάγκες τις εποχής είναι διαφορετικές και αρκετά πιο εξελιγμένες και σύνθετες, από το εύρος της τότε δυναμικής που η τότε εποχή είχε.

Μελέτησε θρησκείες και δόγματα, αλλά αντιλήφθηκε γρήγορα πως θα υπάρχουν διχογνωμίες και διαφορετικές προσεγγίσεις, που πιθανόν να λειτουργήσουν ανασταλτικά ή σαν μπούμερανγκ στη ασφάλεια της ρουτίνας.

Αναζητούσε κάτι που να εκφράζει όχι μια μερίδα ανθρώπων, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.

Αδιέξοδο.

Δύσκολα τα πράγματα. Δεν μπορώ να πάω μπροστά αλλά σίγουρα η λύση δεν βρίσκεται στον τρόπο ζωής που μιμητικά κάνω τόσο καιρό.

Περπατώντας στο δρόμο της επιστροφής, συνάντησε για εκατοστή φορά τη γνωστή πέτρα που βρισκόταν εκεί, από τα τελευταία έργα του δρόμου και έσκυψε να την μαζέψει.

Τότε συνειδητοποίησε…

Τόσο καιρό αυτή η πέτρα ήταν η αφορμή, για να αρχίσω να περιλαμβάνω στη σκέψη μου και στο ενδιαφέρον μου, όχι μόνο εμένα, αλλά όλους τους διαβάτες του δρόμου που πέρασαν και θα περάσουν, πριν αλλά και μετά από εμένα.

Άλλωστε είμαστε γείτονες, γνωριζόμαστε, είμαστε σχεδόν σαν οικογένεια.

Αλλά δεν έχουμε πει καλημέρα εδώ και δέκα ημέρες γιατί δεν προλαβαίνουμε, αναλογίστηκε. Αμέσως πήγε στο διπλανό σπίτι και είπε καλημέρα.

Όταν επέστρεψε σπίτι, χαμογέλασε κοιτάζοντας τον καθρέφτη.

Η σπουδαιότερη επανάσταση όλων των εποχών, θα είναι αυτή της εποχής μας σκέφτηκε.

Θα είναι αναίμακτη, σιωπηλή, χαρούμενη, ελπιδοφόρα και κυρίως απελευθερωτική όχι από κάποιον δυνάστη άνθρωπο, αλλά από μια νοοτροπία που δεν αρμόζει στις ψυχικές ποιότητες των ανθρώπων που την αποτελούν.

Οι φανταστικοί επαναστάτες δεν θα έχουν όπλα, φοβέρες και απειλές ως μέσο αλλαγής, αλλά τη συγχώρεση, την αγάπη και κυρίως την ταπεινότητα να το διαδώσουν, μέσα από το λόγο τους και το χαμόγελο τους.

Τότε ο κόσμος θα γίνει φανταστικός, γιατί θα είναι για πρώτη φορά εξολοκλήρου ανθρώπινος.

Τότε είναι που δεν προχωρήσουμε απλά στην επόμενη εποχή που ακολουθεί, αλλά θα μεταβούμε στο επόμενο στάδιο αξιοποίησης του εγκεφάλου και των αντίστοιχων δυνατοτήτων του, όχι μεμονωμένα αλλά ως ανθρωπότητα.

Τι φανταστική επανάσταση σκέφτηκε. Μια επανάσταση πνεύματος, προς την κατάκτηση όχι εδαφών και πλούτου, αλλά μιας ανώτερης σφαίρας εκφραστικότητας και βαθύτερης αγάπης.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που ολόκληρη η ανθρωπότητα κοιτάει προς ένα κοινό “φωτεινό” στόχο, αναλογίστηκε.

Προφανώς προετοιμαζόμαστε να ζήσουμε την λαμπρότερη εποχή, στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Καλώς όρισες σε μια φανταστική εκδοχή του εαυτού σου…την καλύτερη.

Yorgos Pantazonas

Ας γράψουμε όλοι μαζί μια παγκόσμια ιστορία πνευματικού ακτιβισμού, ας γίνουμε όλοι μας δημιουργοί μιας πραγματικότητας που θα είναι ικανή να τιμήσει τους προγόνους μας και μελλοντικά να στεγάσει την καλύτερη εκδοχή μας...τις επόμενες γενιές.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.