Μια φανταστική ιεροσυλία

Η επικαιρότητα των ειδήσεων και των εφημερίδων, είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τις αναγκαιότητες που ο καθένας από εμάς αναζητά μέσα του και έξω του.

Αυτό που είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, είναι η ανάδειξη και η προβολή της “άλλης” πλευράς του ανθρώπου.

Εκείνης που υπάρχει μέσα σε όλους μας και που απλά περιμένει να την αναγνωρίσουμε.

Είναι η στιγμή, που οι ήρωες, οι δάσκαλοι, οι ηγέτες και οι άγιοι, καλούνται να επαναπροσδιοριστούν ως έννοιες στα προσωπικά λεξικά του καθενός μας.

Είναι η ιδανικότερη εποχή, προκειμένου ο καθένας από εμάς να δει την πραγματική του ουσία μέσα από το πρίσμα της συνεισφοράς στους άλλους, ευεργετώντας τον ίδιο του τον εαυτό.

Είναι η εποχή όπου όλοι επηρεάζονται και καθορίζονται από τον τρόπο που εμείς ενεργούμε όχι ως φύλα ή έθνος, αλλά ως άνθρωποι.

Είναι η εποχή γαλούχησης νέων ινδαλμάτων και της άμεσης δράσης και εφαρμογής, μιας πιο αποδοτικής αλλά και ταυτόχρονα αγνής οπτικής.

Είναι η καταλληλότερη περίοδος για να γίνει ο καθένας από εμάς, ένας σύγχρονος άγιος!

Είναι πραγματικά μια φανταστική εποχή, γιατί ο καθένας από εμάς έχει την ευκαιρία-δυνατότητα να γίνει όχι μόνο για εκείνον, ούτε για τη πόλη του ή τη χώρα του, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο, ένα σύγχρονο μήνυμα αγάπης.

Είναι τότε που η “εκκλησία”, πλάι στους αγίους της, θα έχει τη μορφή ενός δικού μας ανθρώπου και όχι εκείνη της παράδοσης. Ενός αδερφού, ενός γονιού, ενός θείου ή ενός φίλου.

Ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος, προκειμένου να σεβαστούμε τους προγόνους μας…ξεπερνώντας τους.

Τότε θα αναγνωρίσουμε, ότι ο σεβασμός και η τιμή που αποπνέουν αυτές οι φιγούρες, απέχουν από εμάς όσο μια απόφαση, μια θέληση, μια πρόθεση.

Είναι τότε που η εποχή θα είναι η λαμπρότερη όλων, και όλοι εμείς έχουμε τη χαρά και την τιμή να είμαστε εδώ για να την οικοδομήσουμε, τόσο για εμάς όσο και για αυτούς που θα έρθουν να μας αντικαταστήσουν.

Αν κάτι “φταίει” στο κόσμο τώρα, είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που “ζούμε” και σε αυτό που καλούμαστε-δικαιούμαστε να “ζήσουμε”.

Ωστόσο αυτή η «διαφορά» καθορίζεται από τον τρόπο που οι άνθρωποι της κάθε εποχής, δραστηριοποιούνται, όχι μόνο βιοποριστικά αλλά κυρίως ανθρώπινα, συναισθηματικά και σαφέστατα πνευματικά.

Πρόκειται για τη δική σου και για τη δική μου συμβολή σε αυτή.

Πρόκειται για μια συμβολή στην ανθρωπότητα και όχι μόνο στην οικογένεια μας, στην πόλη μας ή στην χώρα μας.

Πρόκειται για αυτό που μας κάνει να κοιτάμε ψηλά και ονομαζόμαστε άνθρωποι.

Αν ο όρος της ιεροσυλίας σχετικά με τις παραπάνω σκέψεις σας βρίσκει σύμφωνους, τότε ποιον όρο καλούμαστε να επικαλεστούμε για τον ψυχικό πλούτο και το αντίστοιχο δυναμικό που ο καθένας από εμάς είτε από επιλογή είτε από αμέλεια, αφήνει ανενεργό και ανεκμετάλλευτο καθημερινά?

Είναι αλήθεια στα μάτια του παιδιού σας, περισσότερο ιερή μια εικόνα της εκκλησίας από ότι η δική σας παρουσία?

Η ιεροσυλία, είναι αυτή που όλοι μας διαπράττουμε απέναντι σε μια μεγαλειότητα που για να αναδυθεί, περιμένει απλά να αναγνωριστεί από εμάς τους ίδιους.

Σε προ(σ)καλώ να σταματήσεις τώρα, αυτή τη στιγμή και να τρέξεις. Όχι όμως για να προλάβεις, αλλά για να ευχαριστηθείς- ξαναθυμηθείς την αίσθηση της ζωντάνιας “ξεμουδιάζοντας”.

Είμαστε εδώ για να κάνουμε τον κόσμο μας φανταστικό και

Καλώς όρισες σε μια φανταστική εκδοχή του εαυτού σου….την καλύτερη. 

Yorgos Pantazonas

Ας γράψουμε όλοι μαζί μια παγκόσμια ιστορία πνευματικού ακτιβισμού, ας γίνουμε όλοι μας δημιουργοί μιας πραγματικότητας που θα είναι ικανή να τιμήσει τους προγόνους μας και μελλοντικά να στεγάσει την καλύτερη εκδοχή μας...τις επόμενες γενιές.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.