5258: Τα αναλώσιμα αντικείμενα

 

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επηρεάζεσαι από το τρόπο που κάποιος μεταχειρίζεται την ύλη.

Υπάρχουν άνθρωποι που συμπεριφέρονται σε ένα χάρτινο ποτήρι του καφέ με τρόπο ισάξιο ενός πολύτιμου αντικειμένου, ενώ αντίστροφα υπάρχουν άλλοι που προσεγγίζουν ένα κρασί εκατό ετών σαν να ήταν σειράς ή ένα συλλεκτικό αυτοκίνητο, σαν κάτι απόλυτα κοινό.

Το ερώτημα δεν είναι ποιο από τα δυο πρότυπα που δημιούργησαν το παραπάνω παράδειγμα είναι σωστό, αλλά κατά πόσο εσύ επιτρέπεις σε ένα αντικείμενο να καθορίσει την ανθρωπιά εκείνου που το μεταχειρίζεται με ή χωρίς σεβασμό.

Ουσιαστικά καλείσαι να αναλογιστείς γιατί κάτι το υλικό έχει την ικανότητα να σε τοποθετήσει διαφορετικά ή ακόμη και εχθρικά απέναντι σε κάποιον άλλο (συν)άνθρωπο.

Έρχεται ένα παιδί να σε αγκαλιάσει με λαχτάρα και αυτή του η εκδήλωση ρίχνει πάνω σου ένα ποτήρι νερό που υπήρχε μπροστά σου. Δεν αναφέρομαι αν είναι σωστό ή λάθος, ποιος έφταιγε ή ποιος δεν έφταιγε αλλά σε ρωτάω αν ή γιατί επιτρέπεις σε αυτή τη λεπτομέρεια να καταργήσει ολοκληρωτικά όλο εκείνο τον συναισθηματικό πλούτο που δημιουργήθηκε από τον τρόπο που κάποιος σε βλέπει.

Γιατί δίνεις σημασία σε κάτι τόσο αναλώσιμο ενώ καταρρίπτεις κάτι που είναι απόλυτα ουσιαστικό, μεταμορφωτικό και διδακτικό για όλους την έκθεση, την πλήρη παράδοση στην εκδήλωση της Αγάπης που νοιώθεις.

Τολμάς να σκεφτείς ότι όλο αυτό είναι κοινωνικό, ενώ αυτό που πραγματικά αποκαλούμε ως υπέρβαση, ως δυσκολία, ως αδύνατο, ως φανταστικό είναι το φυσιολογικά ανθρώπινο;

Ποτήρια μπορούν να σπάσουν πολλά, χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόστος.

Καρδιές μπορούν να σπάσουν πολλές, αλλά με πιο βαρύ κόστος.

Η πραγματική διαρροή αφορά τις ψυχές που δεν είναι αναλώσιμες άρα δεν μπορούν να σπάσουν σαν τις καρδιές, αλλά αυτό που μπορούν να τους συμβεί είναι να τους επιτρέψουμε να προσφέρουν εξολοκλήρου τις ποιότητες του φωτός τους, γεγονός που στερεί από την Ανθρωπότητα την συνολική της ισχύ.

Όποιος και αν είσαι Εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές σε προ(σ)καλώ να αναλογιστείς αν την επόμενη φορά που θα προκύψει οποιαδήποτε υλική φθορά, η συμπεριφορά σου θα λειτουργήσει προσθετικά ή αφαιρετικά στο τελικό άθροισμα της Αγάπης.

Τιμή σε εσένα που βρίσκεσαι εδώ.

Yorgos Pantazonas

Ας γράψουμε όλοι μαζί μια παγκόσμια ιστορία πνευματικού ακτιβισμού, ας γίνουμε όλοι μας δημιουργοί μιας πραγματικότητας που θα είναι ικανή να τιμήσει τους προγόνους μας και μελλοντικά να στεγάσει την καλύτερη εκδοχή μας...τις επόμενες γενιές.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.